neljapäev, 23. aprill 2015

Rukkileib (pärmiga kergitatud)

Täna tuli mul tahtmine leiba küpsetada. Eelmisest leivateost oli juba kaua aega möödas ja selgus, et minu leivajuuretis oli vahepeal riknema läinud. Nii juhtub, kui asjad hooletusse jätta. Liiga hilja sain teada, et kui pikem vahe leivaküpsetamisele sisse tuleb, siis tuleks juuretist vahepeal "toita". Toitmine tähendab, et nii umbes ühenädalase vahega tuleks juuretise hulka segada 1 tl rukkijahu ja umbes samapalju vett, hoolikalt segada ning siis karp tagasi külmkappi panna. Kuna kohe mul uut juuretist võtta ei olnud, siis leidsin Nami-Namist inspiratsiooni ja tegin taigna baieri rukkileiva retsepti järgi. Natukene kohandasin - kuldsiirupi asemel kasutasin tumedat leivasiirupit ja 1 tl soola asemel on 1,5 tl. Sellest kogusest taignast saab kaks pätsi leiba. Maitselt on see leib väga hea, selline peenleiva moodi, mitte tume rukkileib. Poest ma kunagi peenleiba ei osta, ei maitse lihtsalt. Aga enamus sellest rukkileivast söödi ära lihtsalt võiga, kui leivad olid veel soojad. Nii hea oli.

 


Retsept:


50 g pärmi
1 tl suhkrut
2 sl õli
3,75 dl käesooja vett
1,25 dl leivasiirupit
2 sl köömneid
1,5 tl soola
7,5 dl rukkijahu
jämedamat nisujahu

Valmistamine:


Sega suhkur ja pärm omavahel, lisa paar teelusikatäit toasooja vett ning sega ühtlaseks. Lase seista umbes 10 minutit. Lisa ülejäänud vesi, õli ja leivasiirup. Puista juurde köömned ja sool, lisa rukkijahu ja sega läbi. Lisa niipalju nisujahu, et saaksid sitke taigna.
Kummuta taigen jahusele lauale ja sõtku umbes 10-15 minutit. Tõsta taigen õlitatud kaussi ja määri ka pealt õliga. Kata toidukile ja rätikuga, lase soojas kerkida umbes 1,5 tundi kuni taigen on kahekordseks kerkinud.
Sõtku taigen uuesti kergelt läbi ja vormi kaheks pätsiks. Aseta pätsid kergelt õlitatud ahjuplaadile ja määri ka pealt õliga. Kata ja lase veelkord kahekordseks kerkida. Kes soovib, võib kerkinud pätsid pealt määrida munavalge ja ühe supilusikatäie vee seguga. Mina seda ei teinud, kuigi võibolla oleks pidanud, sest peale küpsemist kippusid seesamiseemned kõik kuidagi laiali jooksma. Munavalge oleks neid ilmselt paigal hoidnud.
Küpseta 180 kraadises ahjus 40 minutit kuni leib koputades vastu kumiseb. Lase restil jahtuda ja naudi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar