reede, 27. veebruar 2015

Praetud räimed kerges marinaadis

Marineeritud räimed on selline toit, mida lapsepõlves tehti meie kodus päris tihti. Tegijaks muidugi oli ema, sööjateks terve perekond. Meie peres ei olnud kedagi, kes oleks kala peale nina vingu tõmmanud. Kuna elasime Pärnus, siis liikus erinevat sorti värsket kala päris palju ja seda ka söödi palju. Läänemere räimesaak oli nii suur, et toitis ära terve Eesti ja osa Venemaastki. Kui meri oli lahti, siis oli räime alati. Seda retsepti, mida ema siis kasutas, ma ei leidnudki. Pean veel uurima. Tegin neid räimi mälu järgi ja uurisin veel siit-sealt lisaks. Tulemus on väga maitsev, täpselt nagu vanastigi.




 Retsept:

600 g räimi
jahu paneerimiseks
õli praadimiseks


Marinaad
1 l vett
2 - 3 porgandit
1 suurem sibul
10 tera pipart
1,5 sl soola
4 sl suhkrut
2 sl äädikat
3 loorberilehte

Valmistamine:


Puhasta räimed. Pane marinaadi jaoks vesi keema. Koori ja viiluta porgandid ning sibul. Lisa köögiviljad, pipar ja loorber juba keevasse vette, keera tuli madalaks ja lase paar minutit keeda. Siis lisa sool. Maitse kindlasti. Peaks olema natuke soolasem kui supid mida tavaliselt sööme, sest enne marineerimist ma soola ei lisa ei jahule ega ka kalale. Kes on harjunud räime soolaga praadima, see ärgu marinaadi soolamisel väga lahkeks mingu. Järgmisena vala juurde 2 spl äädikat. Seejärel suhkur. Sega ja maitse, peaks olema kergelt magusapoolne ja natuke hapukas. Tõsta kõrvale.
Paneeri räimed jahus ja prae pannil. Osad on harjunud kalasid kastma kõigepealt munasse ja siis jahu sisse. See on maitseküsimus. Kuna räim on väike kala, siis mulle meeldib kerge paneering. Tõsta praetud räimed paraja suurusega kaussi. Mina tõstsin iga uue praetud pannitäie vahele kausis ka marinaadi seest natuke porgandeid ja sibulat. Nonii igaks juhuks. Vala kalad marinaadiga üle. Lase üleöö seista ja naudi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar