reede, 13. veebruar 2015

Porgandipirukad


Sel korral valmisid pirukad, mida olen juba ammu plaaninud teha. Põhjus, miks see mul nii kaua aega võttis oli see, et iga kord, kui ütlesin sõna porgandipirukad, vaatasid mulle vastu vissis nägudega ahjualused. Tänaseks päevaks on kõik eelarvamused nende pirukate suhtes õnneks kummutatud. Porgandipirukaid on minu meelest ka palju lihtsam valmistada kui kapsa- või lihapirukaid, kuna täidis hoiab paremini kokku. Oluline on seda hästi maitsestada, sest muidu valmivad maitsvate pirukate asemel mingid magedad plönnid. Kasutasin hapukoore-muretainast, kes soovib, võib valmistada pärmitaigna.




Retsept:


HAPUKOORE MURETAIGEN
350 g jahu
150 g hapukoort
150 g võid
1 muna
0,5 tl soola
1 tl suhkrut
0,25 tl soodat

Vahusta toasoe või ja suhkur. Vahustamise ajal lisa muna ja maitseained ning lõpuks ka hapukoor. Sega omavahel sõelutud jahu ja sooda. Lisa teistele ainetele ja sega kiiresti taignaks kokku. Vormi taigen palliks ja aseta vähemalt pooleks tunniks külmkappi tahenema.
Rulli taigen jahusel laual lahti. Aseta täidisekuhilad umbes 3 cm vahedega, tõsta taignaserv üle täidise ja lõika vormi või joogiklaasiga poolkuukujulised pirukad välja. Suru kahvliga servad kinni. Määri pealt munaga. Küpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit või kuni pirukad on pealt kergelt kuldpruunid.


TÄIDIS

500 g porgandeid
40 g võid
1 sibul
1 sl jahu
3 sl hapukoort
2 muna
1/3 tl riivitud muskaatpähklit
1 tl suhkrut
2/3 tl soola

Keeda munad ja jahuta külmas vees. Koori ja haki. Keeda porgandid, jahuta ja riivi jämeda riiviga. Haki sibul ja prae jahuga võis klaasjaks, lisa hapukoor ja sega hoolikalt. Seejärel lisa riivitud porgandid ja maitseained. Kuumuta täidis läbi. Sega juurde hakitud munad. Maitse ja lisa vajadusel maitseaineid juurde.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar