kolmapäev, 3. september 2014

Lihapallid tomatikastmes

Kuigi lihapallid on head erinevate kastmetega, on üks kindlaid lemmikuid lihapallid tomatikastmes. Et vältida mossis ja näljaseid nägusid argipäeva õhtul, tuleks arvestada, et see toit on pigem nädalavahetuse või vaba päeva projekt, sest pallide kastmes hautamine võtab paar tundi aega. Tulemus on igatahes vaeva väärt, mina sööksin seda toitu päris tihti (väga võimalik, et ma olin eelmises elus Karlsson).



Retsept:

Lihapallid: 


600 g hakkliha (kasutasin Rakvere kodust hakkliha)
1 muna
1 sibul
2 küüslauguküünt
0,5 dl piima
4 spl parmesani juustu
1,4 tl värskelt jahvatatud muskaatpähklit (olen muskaatpähkli asemel kasutanud ka piiniaseemneid u. 50 g. Ei teagi, kumb variant parem on)
1 tl itaalia maitseainesegu 
või värskeid ürte (basiilik, pune, petersell)
1 tl soola
cayenne pipart

Tomatikaste: 

2 spl õli
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 tšilli või cayenne pipart (soovi korral)
1 l tomatimahla
1 dl tomatipastat
2 dl punast veini
2 loorberilehte
2 tl suhkrut
1 tl itaalia maitsainesegu või pizzamaitseainet
soola

Serveerimiseks parmesani ja hakitud basiilikut või peterselli.

 

Valmistamine:

Tükelda sibul ja suru küüslauk läbi pressi, riivi muskaatpähkel (umbes 1/4 tl). Kui kasutad värskeid ürte, siis haki need peeneks. Sega lihapallide ained omavahel ja aseta külmkappi maitsestuma vähemalt pooleks tunniks. Vormi pallid ja pruunista neid pannil õlis või kui soovid, siis ahjus.
Kastme valmistamisekt tükelda sibul, tšilli ja küüslauk, kuumuta kastruli põhjas õli sees, kuni sibul muutub klaasjaks. Kes ei armasta vürtsikat, jätku tšilli ära.
 Lisa tomatipasta, sega läbi ja vala peale tomatimahl, vein, maitseained ja lase keema tõusta. Tõsta lihapallid kastmesse. Keera tuli väikseks ja hauta 2,5 - 3 tundi. Serveeri pastaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar