neljapäev, 18. september 2014

Muretaignaküpsised

Kuna šotlaste jaoks on tänane päev väga tähtis, siis seekord midagi väga šotipärast - shortbread. Need on minu arust kõige kergemini valmivad küpsised, millest kõik need teised kpsised alguse saavad. Retsept iseenesest on väga lihtne. Selle taignaga võib küpsiseid valmistada mitut erinevat moodi. Võib taignale lisada kakaod või hoopis raputada peale suhkrut ja kaneeli või hoopis röstitud pähkleid. Seekord valmistasin küpsiseid nii nagu teevad šotlased oma shortbread`i - lihtsa retsepti järgi ja ühtlaselt terava noaga lõigatult. 





Retsept:

125 g võid
50 g suhkrut
180 g jahu
1 spl maisitärklist


Valmistamine:


Vahusta või ja suhkur. Sõelu tärklisega segatud jahu vahustatud või hulka. Sega kiiresti ühtlaseks taignaks. Ära üle sega, muidu ei jää küpsised muredad. Edasi võib teha mitut moodi. Üks viis on rullida taignapall küpsetuspaberil kettaks ja seejärel lõigata noaga viiludeks, umbes nagu torti või kooki lõigatakse.
Teine võimalus on teha nii - rulli taigen küpsetuspaberile umbes 4 mm paksuselt lahti, lõika servad ära, et jääks ilus ühtlane ristkülik (võib olla ka ruut). Siis lõika terava noaga või pizzalõikuriga küpsised välja. Üksteisest eraldada neid
selles valmistamise etapis ei ole vaja, sest nii hoiavad nad paremini vormi. Soovi korral võid ka taignale kahvliga auke sisse torgata, lihtsalt ilu pärast (mida ma ka tegin, aga ilmselt liiga nõrgalt, sest peale küpsetamist ei olnud midagi näha. Heh.).
Tõsta küpsetuspaber koos taignaga plaadile ja küpseta 190 kraadises ahjus 15 - 20 minutit, kuni taigen on pealt kergelt kuldne. Lase paar minutit jahtuda ja seejärel eralda küpsised üksteisest. Kasuta teravat nuga, kui on vaja neid lahti lõigata. 
Naudi tee või kohvi kõrvale. Mina omakorda valmistasin neist veel kihilisi küpsiseid - püreestatud jõhvikamoos vahele ja tuhksuhkrut peale - tulemus on imemaitsev.




 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar