neljapäev, 5. juuni 2014

Rukkileib

Leiba hakkasin küpsetama umbes poolteist aastat tagasi, kui sõbranna tõi mulle kord külla tulles karbi sees juuretise. Olen proovinud erinevaid rukkileiva retsepte, kõik omamoodi maitsvad, kuigi mõnel korral on leivategu ka untsu läinud. See retsept on üks lihtsamaid, aga leib maitseb väga hea.





 Retsept:

1.päev:

0,4 l vett
2 sl juuretist
4 dl rukki täisterajahu


2.päev

1,5-2 tl soola
1 dl suhkrut 

1,5-2 tl köömneid 
3-4 dl rukki täisterajahu
Soovi korral seemneid või pähkleid. Minu lemmikud on piiniaseemned.

Sega leige vesi juuretisega.
Lisa nii palju jahu kuni tekib hapukoore paksune segu.
Kata nõu rätikuga ning jäta 12 tunniks sooja kohta hapnema.

NB! Enne ainete lisamist võta kõrvale juuretis järgmiseks leivateoks.
Lisa sool, suhkur, seemned, köömned ja jahu.
Sega tainas korralikult läbi. Määri vorm kooralikult võiga ja tõsta taigen vormi. Silu leib märja käega ühtlaseks. Tee leivale 3 "nabaauku".
Kata rätiga ja jäta sooja kohta kerkima.
Leib on ahju panekuks valmis 2-4 tunni pärast.
Eelsoojenda ahi 250 C -ni.
Küpseta 220 C juures 20 minutit.
Seejärel 200 C juures veel 40 minutit.
Ahjust tulnud kuum leib pritsi kergelt veega ja kata rätiga. Kui vorm on nii kõrge, et servad on leivast kõrgemal, siis võid ka vormi kummuli keerata ja leiva niimoodi jahtuma jätta. Kuum aur aitab leival hiljem kergemini vormist lahti tulla.


 


1 kommentaar:

  1. Dapatkan Aplikasi Sabung Ayam Live di Situs www.ayamkari.net Sekarang juga !

    Tonton pertandingan Live secara Online menggunakan Smartphone kamu, Pertandingan Sabung Ayam Live Terbesar di Asia !
    Informasi selengkapnya hubungi :
    WA : +62812-2222-995
    BBM : BOLAVITA

    VastaKustuta