pühapäev, 30. märts 2014

Vaniljejäätis

Minu jaoks on ülim magustoit jäätis. Ja mis saaks veel parem olla kui teha seda suurepärast maiust täpselt nii nagu ise tahad. Olen viimasel ajal teinud mitmeid erineva maitsega jäätiseid ja parfeesid, kuid nüüd on käes tavalise vaniljejäätise kord. Parim selle magustoidu juures on, et seda saab süüa erinevate lisanditega ja mitmete kookide kõrvale - näiteks šokolaadikoogid, õunakoogid jt. 







Retsept:

4 dl kohvikoort
2 dl 3,5% piima
4 munakollast
1,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut või 1 vaniljekaun

 Valmistamine:

1. Vala koor ja piim kastrulisse, lisa vaniljesuhkur. Kui kasutad vaniljesuhkru asemel vaniljekauna, siis poolita kaun, eemalda seemned ja aseta need kooresegusse. Kuumuta keemiseni, seejärel tõsta tulelt ära. Võta vaniljekaun välja ja loputa ära.
2. Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Tõsta kuum piima-kooresegu kulbiga munavahu hulka, samas pidevalt segades, et munasegu tükki ei läheks. 
3. Vala kõik kastrulisse tagasi ja kuumuta madalal tulel pidevalt segades 10 minutit kuni segu hakkab paksenema. 
4. Seejärel jahuta segu kiiresti külmas veevannis. Võid külmale veele lisada jääkuubikuid, nii on võimalik jahtumist veelgi kiirendada. 
5. Vala jahtunud segu jäätisemasinasse ja valmista jäätis. Seejärel tõsta mass karpi ja aseta umbes 4.tunniks sügavkülma. Kui jäätisemasinat ei ole, siis vala jahtunud segu madalasse nõusse või karpi ja tõsta sügavkülma - vahusta iga poole tunni möödudes umbes 4.tunni jooksul, et ei tekiks jääkristalle ja lõpptulemus oleks kreemjas ja õhuline.
Veereta jäätisekulbiga pallid ja serveeri endale meeldiva lisandiga. 

P.S. Tühi vaniljekaun kuivata ja pane õhukindlasse purki suhkru sisse, raputa purki aegajalt - paari nädala möödudes on sul olemas vaniljemaitseline suhkur. Võid ka kauna lihtsalt kuivatada ja teinekord uuesti kasutada. 
Järelejäänud munavalgetest võib teha beseesid või midagi muud maitsvat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar