laupäev, 25. juuli 2015

Lihapallid II

Seekord on menüüs natuke teistsugused lihapallid kui varem, kuid jällegi tomatikastmes. Veidike teistmoodi ja meeldiva maitse annavad sellele toidule köömned. Kellele köömned meeldivad, sellele meeldib kindlasti ka see toit. Minu meelest sobivad nad lihapalle maitsestama suurepäraselt. Lisandiks valisin sel korral riisi, aga ka kartulipudruga on väga hea ja maitsev.


Retsept:

600 g hakkliha 50/50 sea ja veise)
1 suurem sibul
1 suurem porgand
1 suur muna
0,5 kl keetmata riisi
0,5 kl vett
1 tl köömneid
1,5 tl soola
2/3 tl musta pipart
1 spl sinepit (Dijon)
Peeneks hakitud peterselli

Kaste:
0,5 l purustatud tomateid
1 l tomatimahla
1 suurem porgand
1 suurem sibul 
2 loorberilehte
1 spl suhkrut
soola, pipart
sorts balsamico äädikat
0,5 tl köömneid 
maitserohelist garneeringut

Valmistamine:

Haki sibul, petersell ja riivi porgand. Tõsta hakkliha kaussi ja lisa kõik lihapallide koostisained. Riisi eelnevalt ei keedeta. Sega kõik hoolikalt läbi.
Kastme jaoks haki jällegi sibul ja porgand. Kastmesse ma porgandit ei riivinud vaid tükeldasin. Vala paksupõhjalisse potti veidi õli ja seejärel lisa sibul, porgand köömned ja loorberilehed. Kuumuta, kuni sibul hakkab klaasjaks muutuma. Seejärel Lisa purustatud tomatid, tomatimahl ja balsamico äädikas. Kuumuta keskmisel tulel keemiseni ja keera siis tuli madalaks. Samal ajal vormi märja käega lihapallid ja pruunista neid pannil. Läbi küpsetada ei ole vaja, oluline on pruunistada, lihapallid valmivad lõplikult kastmes hautades. Mina vormin sellised mehised lihapallid ja pruunistan neid kahelt poolt - ülevalt ja alt. Maitsesta kaste soola, pipra ja suhkruga. Pruunistatud lihapallid tõsta kastmesse. Kui kaste ei kata kõiki palle, siis lisa keevat vett, et kõik oleks kaetud kasvõi paari millimeetri jagu. Hauta madalal tulel umbes 45 minutit. Serveeri endale meelepärase lisandiga ja raputa peale hakitud maitserohelist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar