esmaspäev, 3. august 2015

Marmorkeeks

Marmorkeeks on vahelduseks tavalisele keeksile ja lisaks näeb see ka efektne välja. Valmistamisprotsess on üsna lihtne ning siiruviiruline kook kaunistab iga tee- ja kohvilauda. Mulle endale maitseb see keeks teisel päeval isegi paremini kui esimesel. Ei teagi miks, kuid näib, et maitsed on selleks ajaks kuidagi "settida" jõudnud ja kook tundub ka mahlasem kui kohe värskelt. Kui kooki peaks jääma järgmiseks päevaks, siis tuleb see kindlasti toidukilesse mässida, et kuivamist vältida.


Retsept:


1,5 kl jahu
3/4 kl suhkrut
4 muna
1 dl + 1 spl kakaod
0,5 dl keevat vett
näpuotsatäis soola
1 tl vaniljeekstrakti

 Valmistamine:


Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Vahustamise lõpupoole lisa vanilje ja sool. Sõelutud jahu vala osade kaupa munasegu hulka ja vahusta miksri kõige madalamal kiirusel. Võib ka lihtsalt vispliga segada. Teise kaussi vala 0,5 dl keevat vett ja lisa kakaopulber. Sega hoolikalt läbi, et mingeid tükke sisse ei jääks. Tõsta 1/3 taignast kakaosegu hulka ja sega ühtlaseks. Määri keeksivorm võiga. Tõsta keeksitaigen suure lusikaga vormi umbes nii, nagu tahaksid malelauda moodustada. Kõigepealt hele taigen ja siis tume taigen tühjadele kohtadele. Teine kiht samamoodi, ainult et nüüd tõsta hele taigen tumeda peale ja vastupidi - alumise kihi heledatele kohtadele tuleb teine kiht tumedat. Kui see on tehtud, siis võta näiteks söögipulk või puidust  grillitikk ja vea see kaks korda  taignast läbi ühest otsast teise (pikkupidi) ja siksakiliselt ka teistpidi. See ajab värvilised taignakihid rohkem segamini ja niimoodi saavutatakse see marmorefekt. Küpseta 180 kraadises ahjus 40 minutit. Proovi tikuga valmidust. Valmis keeks kata köögirätikuga ja lase jahtuda ning seejärel kummuta vormist välja. Serveeri tee või kohviga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar