Rummi-rosina jäätis püsib juba aastaid minu lemmikjäätiste top kolmes ja miski ei näi siiani seda positsiooni kõigutavat. Olen proovinud seda valmistada mitmel erineval moel. Kõigepealt ilma jäätisemasinata vahukoore ja kondenspiimaga ning seejärel rummis leotatud rosinad sisse. Selle meetodi juures on üks aga. Kuna rummi kogus on suur, siis külmumisprottsess võtab kuni kolm korda kauem aega. Selle aja jooksul vajuvad rosinad põhja. Lahendus on iga tunni möödudes jäätist vispliga läbi segada, et rosinad ühtlaselt jaotuks. Minu arvates ei ole see protsess kogu vaeva väärt, sest kuigi tulemus on rammus, on lahjemates jäätistes maitset rohkem. Tavaliselt vahukoore ja kondenspiima jäätiseid hiljem segama ei pea, aga see on erand. Lõpuks jäin siiski tavalise vaniljejäätise baasil masinaga valmistatava variandi juurde kindlaks. See on küll veidi lahjem, aga maitset on rohkem ja konsistents on ka õhulisem ja siidjam. Kuna jäätise üheks koostisaineks on rumm, siis lastele see ka ilmselt väga hästi ei sobi. Selline väga maitsev ainult täiskasvanute jäätis.
Retsept:
2.5 dl vahukoort
2,5 dl piima
1 dl rosinaid
1 dl tumedat rummi
1,5 dl suhkrut
3 munakollast
1 tl vaniljeekstrakti
Valmistamine:
Aseta rosinad tassi ja vala rummiga üle. Kata tihedalt toidukilega ja jäta umbes 8.tunniks seisma. Vala koor ja piim kastrulisse, lisa vanilje. Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Tõsta kuum piima-kooresegu kulbiga munavahu hulka, samas pidevalt segades, et muna tükki ei läheks. Vala kõik kastrulisse tagasi ja kuumuta madalal tulel pidevalt segades 10 minutit kuni segu hakkab paksenema. Seejärel jahuta segu kiiresti külmas veevannis. Võid külmale veele lisada jääkuubikuid, nii on võimalik protsessi veelgi kiirendada. Peale seda tõsta segu umbes tunniks külmkappi. Jahtunud segule lisa rosinad ja rumm. Vala mass jäätisemasinasse ja valmista jäätis. Tõsta jäätis karpi ja lase veel vähemalt 4 tundi sügavkülmas taheneda. Veereta jäätisekulbiga pallid ja serveeri.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar