pühapäev, 31. mai 2015

Rabarberijäätis

Tegelikult oli mul plaanis teha hoopis rummi-rosinajäätist, aga kuna on alanud rabarberite hooajaline pealetung ja neid muudkui tuleb uksest ja akendest, siis muutsin poole jäätisevalmistamiseprotsessi ajal meelt. Ei ole ju mõtet seda head, mahlast ja maitsvat kraami, mida praegu nii külluslikult meie aedades vohab, lasta lihtsalt raisku minna. Rummi-rosinajäätis peab oma korda veel ootama. Jäätise "põhi" valmis tavalise vanillijäätise retsepti järgi, millele lisasin hiljem rabarberikeedise.




Retsept:


Vaniljejäätis: 
4 dl kohvikoort
2 dl 3,5% piima
4 munakollast
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut 
 
Rabarberikeedis:
3 dl tükeldatud rabarberit
1 dl suhkrut
kaneeli


Valmistamine:


Valmista jäärisepõhi. Vala koor ja piim kastrulisse, lisa vaniljesuhkur. Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Tõsta kuum piima-kooresegu kulbiga munavahu hulka, samas pidevalt segades, et munasegu tükki ei läheks. Vala kõik kastrulisse tagasi ja kuumuta madalal tulel pidevalt segades 10 minutit kuni segu hakkab paksenema. Seejärel jahuta segu kiiresti külmas jääkuubikutega veevannis. 
Pese hoolikalt rabarberid. Mina ei koori neid, kuna punane koor annab moosile ilusa värvuse. Koor keeb ilusti pehmeks ja ei ole vaja karta, et see jääb hiljem hamba all kuidagi ebameeldivalt kiuliseks või kõvemaks kui sisu. Tükelda rabarberid aseta potti ja vala peale suhkur. Jäta mõneks ajaks  kaane all seisma. Suhkru  all  seismine meelitab rabarberitest vedelikku välja. Hauta väga madalal tulel kaane all kuni rabarber on pehme. Aegajalt tasuks segada, et moos põhja ei kõrbeks. Lase jahtuda ja sega jäätisemassi hulka.

Vala segu jäätisemasinasse ja valmista jäätis. Seejärel tõsta mass karpi ja aseta umbes 4.tunniks sügavkülma. Kui jäätisemasinat ei ole, siis vala jahtunud segu madalasse nõusse või karpi ja tõsta sügavkülma - vahusta iga poole tunni möödudes umbes 4.tunni jooksul, et ei tekiks jääkristalle ja lõpptulemus oleks kreemjas ja õhuline.
Veereta jäätisekulbiga pallid ja serveeri. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar