reede, 1. mai 2015

Koriandrileib

See on rukkileib, millele on maitseks lisatud koriandrit. Kunagi lapsepõlves oli korandriga maitsestatud leiva nimi Borodino leib ja seda sai Eestis osta ainult Saaremaal. Sellepärast oligi see kõige rohkem tuntud Saaremaa leiva nime all. Mulle see tohutult maitses ja Saaremaal käies ostsin seda sealt alati kaasa. Retsept, mille ma siia kirja panin, ei ole Borodino leiva oma, lihtsalt korandri lõhn ja maitse meenutavad mulle seda. Ma ei tea, kas praegu müüakse mandril mõnes poes seda leiba. Igatahes ei ole ma juba pikemat aega peale rukkipala muud leiba poest ostnud. Kavatsen aga edaspidigi katsetada ja proovida ning võibolla õnnestub mul midagi ligilähedast lõpuks siiski valmistada.




 Retsept:


0,4 l vett 
4+4 dl täistera rukkijahu
3 spl juuretist 

3 spl fariinisuhkrut
1,25 dl leivasiirupit
2 tl meresoola
2 tl jahvatatud koriandrit 


Valmistamine:


1. päev: 0,4 liitrit vett, juuretis ja 4 dl rukkijahu segada ja panna sooja kohta 16- 24 tunniks seisma.

2.päev: lisa ülejäänud ained ja sõtku taigen. Taigen pane ohtralt võiga määritud vormi, tee pealt märja käega siledaks. Kata toidukile või kergelt niiske rätikuga.
Lase kerkida 3-4 tundi.
Küpseta kõigepealt 20 minutit 220 kraadises kuumuses, seejärel alanda kuumust 200 kraadini ja küpseta veel 40 minutit.

Ahjust tulnud kuum leib pritsi kergelt veega ja kata rätiga. Kui vorm on nii kõrge, et servad on leivast kõrgemal, siis võid ka vormi kummuli keerata ja leiva niimoodi jahtuma jätta. Kuum aur aitab leival hiljem kergemini vormist lahti tulla.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar