kolmapäev, 5. november 2014

Juuretisega kergitatud nisuleib

Võib ju öelda, et mis nisuleib, see on ju sai, aga tegelikult kisub minu arvamus sellest pätsist siiski rohkem leiva poole. Konsistents on selline tihke nagu leival, maitse on kergelt hapukas/kääritatud nagu leival, sobib rohkem soolase kattega ja mitte moosiga nagu leibki. Ja samas ei ole see üldse nagu rukkileib. On täiesti teistmoodi maitsega ja omapärane, võimalik, et vajab alguses natuke harjumistki. Pärmiga kergitatud nisujahust sai on midagi hoopis muud.
Juuretise valmistasin ise, õpetuse leidsin BBC telesaatest PaulHollywood`s bread. Kui leib maitses ja soovid seda teinekordki küpsetada, siis tasub juuretist klaaspurgi sees säilitada. Nädalas korra tuleks seda ollust ka "toita".





Retsept:


375 g jahu (+ veidi ka sõtkumiseks)
350 g juuretist
130 - 170 ml leiget vett
7,5 g soola
1 tl suhkrut 


Valmistamine:


Juuretise tegemist tuleks alustada vähemalt nädalajagu varem, selle valmimine võtab aega. Vaja läheb:
5-7 seemneteta viinamarja
250 g nisujahu
250 ml leiget vett
toitmiseks veel 100 g jahu ja 100 ml leiget vett.
Viiluta viinamarjad ja sega jahu ja veega. Tõsta taigen purki, sulge õhukindlalt  ja lase 3 päeva toatemperatuuril seista. Kolme päeva möödudes võid poole sellest taignast ära visata, järelejäänud poolele "sööda" 100 g jahu ja 100 ml vett. Sega hoolikalt ühtlaseks. Sulge kaanega ja lase veel 24 tundi seista. Tulemus peaks olema kergelt mullitav ja aktiivne. Kui see nii ei ole, siis lase juuretisel veel paar päeva valmida. 
Kui sul on plaanis ka edaspidi niisugusel meetodil nisuleiba valmistada, siis jäta osa juuretist alles ja toida seda kord nädalas.

Leiva valmistamiseks sega jahu, juuretis, sool ja suhkur suures  kausis. Lisa vähehaaval vesi ja sega kätega kuni pehme taigna tekkimiseni (kogu vett ei pruugi vaja minna).
Vala lõikelauale oliivõli, tõsta taigen lauale ja sõtku kuni taigen muutub siledaks ja elastseks (umbes 10-15 min). Õlita kauss kergelt ja tõsta taigen sinna sisse. Kata kilega ja jäta sooja kohta kerkima umbes 5 tunniks. Taigen peaks kerkima kahekordseks. Seejärel sõtku veelkord ja veereta palliks või piklikuks ning tõsta hästi võitatud vormi. Kata kilega ja lase kerkida 4-8 tundi. Mina olen pannud taigna kerkima ka õhtul ja küpsetanud hommikul.
Aseta ahju põhja kausike veega, et küpsemise ajal oleks piisavalt niiskust. Kuumuta ahi 220 kraadini ja küpseta leiba selles 30 minutit. Seejärel alanda temperatuuri 200 kraadini ja küpseta veel 15-20 minutit. Ahjust tulnud leiva võid pealt sulavõiga kergelt üle pintseldada. 
Pildil olevat leiba küpsetasin 5-7 minutit kauem kui oleks pidanud. Maitse oli väga hea, aga kaubanduslik välimus kannatas pisut. Järgmisel korral olen targem. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar