Retsept:
Põhi:100 g võid
200 g jahu
2 spl suhkrut
2 spl jääkülma vett
Tükelda või. Sega omavahel jahu ja suhkur. Lisa võitükkidele ja näpi need jahuga sõmeraks. (võib ka noaga hakkida või köögikombainis sõmera liiva taoliseks puruks segada). Lisa 2 spl külma vett ja vajuta kiirelt ühtlaseks massiks. Suru taigen lahtikäiva koogivormi põhja ja külgedele ning aseta vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Torka koogitaigna põhjale kahvliga auke ja küpseta seejärel 200 kraadises ahjus umbes 12-15 minutit. Hea nipp on koogipõhja küpsetada raskusega, milleks on küpsetuspaberile laotatud herned, oad või riis. Siis ei vaju servad alla ja koogipõhi säilitab oma ilusa vormi. Pintselda eelküpsenud koogipõhi ahjust tulles kohe kergelt munavalgega üle. Mina kasutan raskuseks kuivatatud herneid. Needsamad herned valan ma peale kasutamist ühte purki, kus need siis järgmist küpsetuskorda ootavad.
Rabarberitäidis:
350 g rabarberit
150 g maasikaid
riivitud apelsinikoort (kuna olin eelmisel päeval suhkrustanud apelsinikoori, siis kasutasin neid)
150 g suhkrut
4 munakollast
3 spl maisitärklist
50 g võid
Võta täidise jaoks mõeldud 50 g võid aegsasti külmkapist välja, sest see peab olema pehme. Kasutasin sügavkülmast võetud eelmise aasta kodumaiseid maasikaid, võib ka maasika-toormoosiga asendada. Tükelda rabarberid (ja maasikad kui marjad on suured), sega suhkruga, jäta supilusikatäis suhkrut alles. Riivi apelsinikoor või haki suhkrustatud apelsinikoored peeneks. Aseta kõik potti ja keeda, kuni rabarber ja maasikad on pehmed. Võta kulbiga väike kogus rabarberivedelikku, sega see hoolikalt maisitärklisega ja ülejäänud suhkruga ning vala segu potti tagasi. Kuumuta kuni täidis pakseneb ja lase umbes üks minut väikesel tulel keeda. Sega või munakollastega ja lisa täidisele. Lase jahtuda. Kalla täidis eelküpsetatud põhjale.
Beseekate:
4 munavalget
100 g suhkrut
50 g kookoshelbeid
näpuotsatäis soola
Vahusta 4 munavalget ja näpuotsatäis soola tugevaks vahuks. Seejärel nirista järkjärgult juurde suhkur ja vahusta veel 2 minutit. Lisa kookoshelbed ja sega ettevaatlikult, et vaht oma kohevust ei kaotaks. Laota munavalgevaht koogile. Küpseta 175 kraadises ahjus umbes 15-20 minutit kuni beseekate on pealt ilus kuldpruun. Serveeri külmalt.
P.S. Oodata, millal see kook juba ükskord jahtuks, et lõpuks ometi saaks sööma hakata, on tõeline piin!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar