neljapäev, 8. jaanuar 2015

Prantsuse sibulasupp

Olen üritanud juba mõnda aega seda suppi teha. Iga kord on juhtunud nii, et mõni koostisainetest on puudu olnud. Sel korral oli kõik olemas ja tulemus on siin näha. Natuke nikerdamist selle supiga ju on, aga  tulemus on vaeva väärt ja kõik sööjad kiidavad.



Retsept:


6 suurt sibulat (umbes 1,5 kg)
100 g võid
0,5 l veiselihapuljongit
1 l kanapuljongit
250 ml kuiva valget veini
2 küüslauguküünt
3 sl värskeid tüümianilehti 
sorts Worcestershire kastet
soola, pipart
4-6 viilu saia
4 viilu juustu (gruyere või mõni muu tugevamaitseline juust)
oliivõli


Valmistamine:


Koori sibulad, lõika pooleks ja viiluta õhukeselt. Pane või potti, sulata ja lisa sibulad. Sega läbi ja hauta kaane all, kuni sibulad muutuvad klaasjaks - umbes 20 minutit. Nüüd tõsta pott ahju, jäta kaas irvakile ja rösti sibulaid ahjus umbes 1 tund. Sega paar korda, et kõrbema ei läheks. Tõsta pott pliidile, lisa vein ja sega hoolikalt läbi. Kuumuta pidevalt segades, kuni vein on aurustunud. Järgmisena lisa mõlemad puljongid, tüümian, Worcestershire kaste ja tükeldatud küüslauk. Mul olid puljongid varem valmis keedetud ja sügavkülma ootele pandud, see hoidis tublisti aega kokku. Keera tuli madalaks ka lase supil haududa 45 minutit. Maitse vahepeal ja lisa sool ning pipar.
Samal ajal nirista saiaviiludele veidike oliivõli ja rösti need ahjus kuldseks. 
Serveerimiseks tõsta supp kuumuskindlatesse nõudesse, aseta supile röstitud saiaviilud, kõige peale paks juustuviil või ohtralt riivitud juustu. Tõsta kausid ahju kuni juust sulab ja muutub pealt kergelt kuldpruuniks.
Ettevaatust kuumade kausside serveerimisel!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar