Tegelikult võiks selle magustoidu nimi olla ka röstitud punapeedi jäätis apelsinikoore, mascarpone ja mooniseemnetega. Alguses tundus mulle mõte niisugusest jäätisest väga imelik. Tavaliselt ma ei tee juurviljadest ja aedviljadest magustoite, sest meelsamini lisaksin aiasaadustele pigem soola kui suhkrut, kuid selle jäätise värv on nii ilus, et ma lihtsalt pidin proovima. Kui segu oli valmis ja jahtumas siis oli mul ikka veel kerge kahtlus hinges, sest maitse tundus väga harjumatu. Kuna see ei ole mul esimene kord jäätist valmistada, siis teadsin ka seda, et jahtununa on maitse teine ja külmutatult veel hoopis kolmas. Valmis jäätise kohta võin öelda, et peedi maitse ei häiri vaid on pigem omapärane. Apelsinikoore mõrkjust on kergelt tunda ja mooniseemned lisavad kõigele mõnusa krõmpsu. Igatahes kavatsen ma seda jäätist ka edaspidi teha.
Inspiratsiooni leidsin siit, retsepti kohendasin veidi.
Retsept:
5 dl piima
4 tl maisitärklist
3 dl vahukoort
2,5 dl suhkrut
0,5 tl soola
1 apelsin
3 spl mascarpone juustu
1,2 dl röstitud ja püreestatud peeti
2 spl mooniseemneid
Valmistamine:
Peedi püreestamiseks mässi see fooliumisse ja küpseta ahjus 220 kraadi juures umbes 1 tund. See peet peaks olema selline alla keskmise mõõduga. Veel parem, kui on kaks väikest peeti, küpsevad kergemini läbi. Lase kergelt jahtuda ja koori, kuni peet on veel soe. Lõika tükkideks ja püreesta köögikombainis, blenderis või läbi sõela surudes.
Koori apelsin. Kõige parem on seda teha juurviljakoorijaga, sest vaja on ainult koore oranži osa, mitte valget. Jäätise valmistamiseks sega omavahel tärklis väikese koguse külma piimaga ja jäta segu ootele. Paksupõhjalisse potti vala ülejäänud piim, koor, suhkur ja sool. Lase madalal tulel kuumutades keema tõusta, lisa apelsinikoored ja kuumuta pidevalt segades veel 4 minutit. Vala juurde tärklise piimasegu. Kuumuta pidevalt segades umbes 2 minutit kuni segu pakseneb.
Tõsta kreemjuust kaussi ja vala hulka 1/4 kuumast piimasegust. Sega hoolikalt läbi. Seejärel lisa ülejäänud piimasegu ja peedipüree. sega kõik omavahel. Lase kiiresti jahtuda. Mina tõstan jäätisemassiga kausi teise, suuremasse jääveega kaussi ja segan kergelt samal ajal. et piimasegu peale ei tekiks mingit nahka. See läheb päris kiiresti. Täielikult jahtunud segust õngitse apelsinikoored välja ja vala mass jäätisemasinasse. Valmista jäätis vastavalt tootja juhistele. Poole protsessi ajal, kui segu ei ole enam vedel vaid hakkab juba jäätise moodi minema, lisa ka 2 spl mooniseemneid. Lõpuks tõsta jäätis karpi ja aseta sügavkülma umbes neljaks tunniks.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar